Evnen til at samarbejde og skabe resultater i form af øget bosætning og arbejdspladser er nøgleordene for den landsby, der kåres til Årets Landsby 2018.

Den ære er Fejø nu løbet med. Det er der gode grunde til.

Fejø har nemlig de seneste år fået gennemført flere vigtige tiltag på øen. Som et ekstra gode skaber de også nye muligheder for andre små lokal-samfund i Danmark. Lokale ildsjæle har således sikret øens skole. Det er bl.a. sket ved at få ændret lovgivningen, sådan at det nu er  muligt at oprette satellit-afdelinger for privatskoler.

Senest er Fejø også gået i spidsen i en sag der involverede Ankestyrelsen. Vi ville sikre at der ydes samme hjemmehjælp til ældre på øen, som hvis man havde boet på “fastlandet”. Den sag har skabt præcedens for ældre på resten af Danmarks småøer.

Dertil kommer et hav af andre initiativer, for eksempel et stort fokus på omstilling og permakultur. Det tiltrækker unge mennesker fra hele verden, og flere af dem bosætter sig på øen. Vi har spændende erhvervs-initiativer og meget mere. Alt sammen noget som har medvirket til at sætte Fejø på landkortet. Samtidig har det øget bosætningen og grundlaget for erhverv på øen.

Kåringen skyldes således ikke en eller få personers indsats. Den skyldes øens samlede indsats, evne til at tage ansvar og kærlighed til øen. Vi har et enormt samarbejde hvor der løftes i flok. Vi har en kollektiv indstilling til, at Fejø ikke kan eller må afvikles. Tværtimod: Fejø kan, skal og vil fortsætte i udvikling.

At blive Årets Landsby er derfor et kæmpe skulderklap til alle de ildsjæle der tager ansvar for Fejø. Det gælder uanset om det er med praktisk hjælp, med politisk lobbyisme, deling af de gode historier, foreningsarbejde eller noget helt femte. Titlen som Årets Landsby er en stor cadeau til alle der er med til at løfte Fejø!

Næste skridt bliver at fejre succesen. Det kommer til at foregå ved en officiel kåring den 25. august på Fejø. Flere informationer følger senere.

Bag om prisen:

Ansøgningsfristen for indstilling af landsbyen var den 30. april 2018. Den 14. juni kom det frem, at Fejø var nomineret til at være blandt de 3 finalister. Herefter gik det store arbejde i gang med at få tilrettelagt den dag hvor bedømmelseskomiteen besøgte Fejø. Det skete så lørdag den 4. august, og indsatsen har båret frugt, for i dag blev Fejø altså kåret som vinder. Læs mere om komiteens besøg og forholdene bag nomineringen her: Bedømmelseskomiteen besøger Fejø

Fakta: Årets Landsby-konkurrencen

  • Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 22. gang.
  • Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
  • Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 2.000 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.

Læs den officielle pressemeddelelse her

For yderligere oplysninger, kontakt:

Formand for Fejøforeningen, Anne-Grethe Laursen, tlf. 22 10 72 20
Næstformand for Fejøforeningen, Ann-Mai Hansen, tlf. 27 31 39 93