På Fejø oplever vi at der er flere og flere danskere som gerne vil ud og bevæge sig i vores natur. De er selvfølgelig velkomne, til at opleve vores smukke ø, både naturen, der er præget af havkig, og kulturlandskabet af frugttræer, der er helt unikt i Danmark.

Nogle kommer i bil, nogle kommer på cykel, og nogle kommer i bus, og nogle har kajak med. Men rigtig, rigtig mange bevæger sig rundt på Fejø til fods. Øen er ikke større end at det giver god mening at efterlade bilen i Kragenæs, tage færgen, og så vandre rundt på Fejø.

Derfor har vi i samarbejde med velvillige lodsejere lavet en række vandreruter og stier, hvor man er velkommen og hvor der er noget at se på og opleve. Nogle af strækningerne er nye, men de fleste har været brugt uformelt igennem tiden, f.eks. af landpostbudet, dengang han gik til fods, og af de lokale beboere når de i deres arbejde eller daglige dont, bevægede sig rundt imellem gårde, marker og bebyggelser til hest eller til fods. Husk på at der har boet helt op i nærheden af 1500 sjæle på Fejø, dengang alle gårde havde masser af folk, i tiden lige inden vi fik adgang til automobilen som transportmiddel og traktoren som arbejdshest. Nogle af disse smutveje, er blevet bevaret eller genopfrisket i dette stisystem, med fine skilte, og velbeskrevne ruter.

Fejø er smuk og populær blandt vandrere året rundt, men den helt store attraktion, som flere og flere får øjnene op for er, hvor smuk den lille ø er lige på denne tid, når frugttræerne blomstre. Det kalder vi Fejø Flowerstorm.

Frugttræerne blomstrerer  groft sagt, fra Påske til Pinse. De første, i slutningen af Marts, er mirabellerne i hegnene. Mirabellerne er indført og plantet som hegn, fordi de danner en tæt og stikkende barriere, og samtidig giver nyttige frugter uden den store pasning. Så i starten af April, blomsterer de sydlandske abrikoser, mandler og ferskner i haverne, og dem er der mange af på Fejø.  Men det rigtig voldsomme blomsterflor begynder med blommerne i løbet af April, og kulminerer med æbler og pærer i Maj, og indtil starten af Juni (omkring Pinse, afhængigt af året og vejret). Millioner af æbleblomster, eller hundredetusindvis af træer vil byde dig velkommen, og danne baggrund for din vandretur på Fejø!

Allerede i første halvdel af 1900 tallet blev det popuært at tage til Fejø når frugttræerne blomstrede. Men en nye bølge af besøgende er inspirerede lige dele af den moderne fitness-livsstil, lysten til kulinariske oplevelser og naturoplevelser og ikke mindst den måde vi dokumenterer vores liv, og holder forbindelsen og kommunikerer via de sociale medier via billeddeling.

På din vej rundt på Fejø, er det muligt at besøge en af Danmarks bedste ciderproducenter og Hideaway vingården. Utallige gårdbutikker og vejboder, et galleri i Vesterby, og Fejø Møllebutik med servering af den populære møllelagkage og kaffe på åbningsdagene. Udover frugtbaserede kulinariske specialiteter, produceres der også godt kødkvæg og lammekød. Lyder picnic under frugttræerne for primitivt,  så er der heldigvis hele 4 spisesteder på øen. Husk at chekke spisestedernes åbningstider hjemmefra, da nogle af dem mest er sommerforretninger. Ved Fejøs købmand i Østerby kan man også proviantere, og bliver du helt udkørt af at vandre, spise lokale delikatesser og at fotografere, eller vil du bare fordybe dig i skønheden og roen, så er der adskillige overnatningsmuligheder på Fejø, både sommerhus- og hytte-udlejning, campingplads, Bed and Breakfaststeder og kroen. Se meget mere her på hjemmesiden.

Du kan finde brochurer om øens vandreruter på havnene, samt på de opstillede standere langs vejene hvor ruterne starter.

Degnemosevej og Dalmosevej – 3,2 km. Start ved Nykro. 

Ved Nykro går du ud ad Degnemosevej og videre ud ad markvejen.  

Degnemosen har sit navn fordi mosen og jordstykket bag Nykro, den gamle Kro og Vesterby gamle skole på Herredsvej 89 kunne anvendes af skolens degn som en del af aflønningen.

Efter få hundrede meter er der en hel fantastisk udsigt over Smålandsfarvandet.

Øen, der ses i horisonten, er den privatejede ø Vejrø. På Vejrø er der en eksklusiv lystbådehavn med fine faciliteter for sejlere. I klart vejr kan man se pylonerne på Storebæltsbroen lige vest for Vejrø.
På selve øen drives økologisk landbrug, hvorfra produkterne indgår i menuen i restauranten på øens hotel.

Hvor stien svinger mod vest kommer man til en lille lund og sø forbundet med resterne af en gammel allé, som tidligere førte op til Fejøs fattiggård.  Fattiggården eksisterer ikke længerene og nedbrændte i 1980erne – i dag ses kun rester af fundamentet.

Når man fortsætter ad stien mod syd, kommer man ad Dalmosevej/Møllevej tilbage til Herredsvej. Når du er retur på Herredsvej foreslåes du at gå til højre hen til Bussemosen ved Vesterby vandværk, hvor du kan få et hvil og nyde søens mangfoldige dyreliv. Lodsejerne omkring mosen, har brugt penge og masser af arbejdstimer på at genoprette mosen, med økonomisk støtte fra Fejø-fonden til stor glæde for os alle.

Slut eventuelt turen på Nykro, hvor der er mulighed for at nye en kop kaffe og kage.

Lodsejerne har velvilligt stillet privat areal til rådighed,  VIS DERFOR HENSYN.

Pas godt på naturen – så giver den dig mangefold igen. Husk at tage dit affald med til nærmeste affaldsspand – og husk: Ingen løsgående hunde

Se kort: Sti Herredsvej, Dalmosevej, Degnemosevej

Tur til Skalø – ca. 1,2 km. 

Ved lavvande kan man gå Skalø rundt på godt en times tid.

Den skitserede tur,  starter ved den lille P plads lige før dæmningen til Skalø og ender ved den anden ende af dæmningen. Turen rundt om Skalø, kræver at man er mobil og at man er iført gummistøvler.

”Drageskoven” lige før dæmningen er anlagt af daværende skoleinspektør Markus Hummelmose, som mente at Fejøs børn burde lære om træer og buske. 

Dæmningen, som forbinder Skalø med Fejø er bygget i 1868 ved håndkraft, og hovedsageligt med sten fra Skalø. En langdysse syd for Skaløgård måtte i den anledning lade livet – desværre. Dæmningen er senere forhøjet og asfalteret.

Farvandet vest for Skalø er Ståldybet. Fra dæmningen kan man se over til, den privat ejede, Skalø havn, som er bygget af familien Bang, der tidligere drev en større fiskerivirksomhed derfra. På østsiden af dæmningen er der et stort lavvandet vådområde – et slaraffenland for naturelskere – så husk kikkert.

Den 16.11.1941 måtte et allieret fly, der blev forfulgt at tyske jagere, kaste sin last af 3 bomber 50 meter øst for dæmningen, som med nød og næppe undgik at blive ødelagt.

Når dæmningen næsten er passeret, følges grusvejen til højre op til P. pladsen med fugletavle, hvor områdets fugle er nævnt. Vejen følges forbi den første gård, hvorefter der fortsættes ad græsvej til højre ned til stranden. Mod øst ses Skovnakken på Fejø med Femø skjult bagved. Mellem Skovnakken og Vejrø kan man i klart vejr skimte Stignæs på Sjælland og Omø og Agersø samt pylonerne på Storebæltsbroen.

Mod nord ligger Vejrø som er privatejet og drives med lystbådehavn, hotel m.m.

Har du mod på turen rundt Skalø kan du være heldig at finde fossiler såsom vættelys og søpindsvin. På kysten over mod Rågø slider de stærke storme hårdt på skrænterne, hvilket tydeligt kan ses. For år tilbage var eroderingen så kraftig at et par godt 3.000 år gamle urnegrave kom til syne. Så se godt efter.

På Skalø havn har familien Bang stillet borde og bænke til rådighed, således at man kan tage sig et velfortjent hvil, med udkik til Rågø.

Husk det er privat areal der er stillet til rådighed, VIS DERFOR HENSYN.

Pas godt på naturen – så giver den dig mangefold igen. Husk at tage dit affald med til nærmeste affaldsspand – og husk: Ingen løsgående hunde.

Se kort: Sti Skaløvej

Vesterby Havn – Strandvejen

Ved havnen ser man straks stenen med ”Velkommen til Fejø” med 7 store betonæbler i baggrunden, som er udført af kunstneren Lotte Rosenkilde. På pladsen ses også en metalskulptur konstrueret af Jan Ethelberg og udført af Christian Flade.

Endelig er det værd at bemærke at det lille gule hus ved pladsen er den tidligere vejerbod, hvor lastbiler m.v. blev vejet før ombordkørsel på færgen. Nu kan man finde turistbrochurer i huset. En tilsvarende vejerbod ses ved Dybvig havn, hvor huset nu fungerer som havnekontor.

Start turen med at gå mod syd ad Strandvejen, hvor du for enden drejer til venstre lige før det lille gule hus. Følg stien bagom huset og gå ned til stranden. Så er du ude på det store friareal foran sommerhusområdet – hvor man følger kysten syd/østover. Det lille gule hus du passerede, har tidligere fungeret som det gamle færgested, hvorfra færgemændene i gamle dage roede fra Fejø til Kragenæs.  

Langs kysten er der ca. 800 meter ud til en masse store sten, som har været et yndet fiskested for mange generationer. Kyststrækningen byder på både bademuligheder og muligheder for at nyde den medbragte mad, på borde og bænke

Herefter følger man Vestergårdsvej, forbi den privat anlagte og ejede jordhøj, langs æbleplantagen og sommerhusvejene ned til Herredsvej. Når man kommer til Herredsvej, kan man på højre hånd se en flot trekantbevoksning, hvor man finder Genforeningsstenen rejst i 1920. Pladsen blev totalrenoveret og stenen malet op i 2015. På venstre hånd finder man den gamle købmandsgård, lidt længere fremme mod havnen finder man Fejø Camping.

Vælger man at gå de sidste meter ned til færgehavnen, passerer man det tidligere lakseslagteri og havbrug på venstre hånd. Her slagtede man de opdrættede laks, der kom fra bure i farvandet omkring Fejø. Tidligere en stor sæsonarbejdsplads med beskæftigelse til 20 – 30 medarbejdere i sæsonen.

Pas godt på naturen – så giver den dig mangefold igen. Husk at tage dit affald med til nærmeste affaldsspand – og husk: Ingen løsgående hunde

Se kort: Sti Vestergårdsvej

Dybvig Havn – Sletteren ca. 2,5 km.

Start ved Havnekontoret, gå opad Dybvigvej til nr. 41 (Fejø Marmelade) og drej 90 grader mod øst ad en dobbeltsporet markvej med græs.

Starter du turen ved Sletteren læses teksten bagfra.

Ca. 600 m fremme drejer du ca. 90 grader til højre direkte mod stranden. Ved stranden drejer du 90 grader til venstre. Her får du en smuk udsigt udover havet mod Lolland og Askø/Lilleø.
Følg stien langs med stranden, nyd de mange sommerfugle, lærkens triller og havets klukken indtil du møder en eng, hvor stien følger et U for at vende tilbage til stranden. Når du møder et kraftigt hegn, kan du enten gå til venstre langs hegnet mod Slettervej eller du kan du gå gennem hegnet.

Her kan du vælge mellem at benytte trappen ned til stranden og følge denne, eller gå hen over det store græsareal med sommerhuse på landsiden. Når du bevæger ned over græsarealet, sigt mod i hul i sivskoven i den fjerne østlige ende af græsarealet. Her fortsætter stien og efter et par sving er du tæt på stranden igen. Umiddelbart efter er der en dam på venstre side. Dette var i sin tid en lille havn til lodsjoller med frit løb til havet. Herfra sejlede lodsbåden i gamle dage ud for at lodse skibene udenom de mange grunde i farvandet. Lodsen kunne fra et punkt i Østerby se de forbipasserende skibe.

Du står nu ved Fejøs sydøstlige hjørne. Sæt dig på bænken, se ned i jorden, hvor du finder et fixpunkt. Et fixpunkt er et nøjagtigt målepunkt, hvoraf der findes mange i Danmark.

Fortsæt mod nord. Mod øst kan du se Femø. Snart vil du se det ”Blå flag”, toiletbygning og offentlig badebro ved Sletteren strand samt en ny-restaureret barkkedel.

Hvor du end begynder gåturen så husk badetøj. Om du starter med en frisk dukkert, eller slutter med en, er op til dig.

 Lodsejerne har velvilligt stillet privat areal til rådighed – VIS DERFOR HENSYN.

Pas godt på naturen – så giver den dig mangefold igen. Husk at tage dit affald med til nærmeste affaldsspand – og husk: Ingen løsgående hunde.

Se kort: Sti Dybvigvej-Slettervej