Noter fra visionsmøde 7 på Fejø den 16. marts 2025
Anne-Grethe Laursen bød velkommen og gennemgik programmet for mødet. En særlig velkomst til Søren Hermansen og Malene Lundén fra Samsø Energiakademi, som ville fortælle om Samsø som energiø og guide os igennem dagen.
Vi indledte med en præsentation af alle fremmødte.
Søren første emne var: Hvad har vi gjort på Samsø?
Samsø har 3.741 beboere og er en selvstændig kommune. Vi er meget sårbare for forandringer udefra.
1997 startede vi arbejdet for Samsø som energiø med en energiplan for 10 år. Kun få på øen var med til at lave den plan, og i starten var der ikke mange som troede på den. Der var mange tomme huse på Samsø og ikke mange jobs i landbruget. Slagteriet var ved at lukke og det medførte mange arbejdsløse.
Folk ville gerne blive på Samsø, og vi lavede planer for at energirenovere huse og indføre fjernvarme. Renoveringen gav mange jobs, og vi sørgede for at bevare arbejdspladserne på Samsø. 10 havmøller og 11 landmøller fik vi bygget på 10 år, alt på almindelige vilkår uden tilskud.
”Hvorfor” er det vigtigste spørgsmål, og ”hvordan” kan man altid få svarene på, når man ved hvad man vil. Derimellem ligger hvem og hvor.
Fokus på processen
Malenes oplæg fokuserede på processen:
Det er vigtigt at orientere sig – er alle med? Forandringer er farlige – de kan få det værste frem i os.
Lytning i fire niveauer: 1) Åh nej. 2) Det er fint nok men jeg ved bedre. 3) Måske skal jeg hjælpe hende. 4) Lad os få gang i fællesskabet.
Hvis det er bøvlet er der nogen som ikke gider.
Malene gennemgik modellen IDoART
Intention: Information
Ønsket resultat: At få flere med.
Roller: Tag kasketten af så alle er lige. Åbenhed
Regler: Stil åbne spørgsmål i stedet for at skælde ud.
Tiden: Afstemme og samstemme.
Søren omtalte pionerguiden. “HER – en guide til lokale pionersamfund”. Den ligger på pioneerguide.com
Om energifællesskab på Samsø informerede Søren om, at Samsø lavede et andelsselskab og inviterede de lokale til at være medejere. Det er er en mulighed for Fejø, men helst vil vi arbejde for et energifællesskab ”bag måleren” ind til øen.
Herefter behandlede vi emnerne energifællesskab, placering af vindmølle og lokal forankring. Om de to førstnævnte emner gav energigruppen en status for, hvor vi er og hvilke udfordringer, som vi arbejder med.
Med hensyn til emnet lokal forankring havde vi skilte på tomme stole, såsom ”En borger som ikke har lyst til at deltage i mødet” og ”Et barn – næste generation”. Kirsten Sydendal kom med denne ide, som synliggør dem som ikke deltager. Vi havde forslag om, at vi alle tog en anden øbo eller ø-interesseret med til næste møde. Der var også forslag om en mailliste til udveksling af informationer.
Vi var 36 deltagere i mødet.
Næste visionsmøde er den 28. juni 2025 om eftermiddagen, hvor alle igen er velkomne.
Du kan se præsentationen fra hele mødet.
Venlig hilsen Fejøforeningens bestyrelse – Anne-Grethe og Vagn