Af Marie Louise L.M. Friderichsen, Turistchef, Lolland Falster

Tak fordi jeg måtte komme og holde talen her på Æblets dag.

De røde æbler løsner let
fra træets trætte kviste.
Snart lysner kronens bladenet
og hvert et løv må briste.
Når aftensolen på sin flugt
bag sorte grene svinder
om årets sidste røde frugt
den tungt og mildt os minder.

At flyve som et forårsfrø
for sommerblomst at blive
er kun at visne for at dø
kan ingen frugt du give.
Hvis modenhedens milde magt
af livet selv du lærte
da slår bag falmet rosendragt
dit røde hybenhjerte.

Fejø, du er Lollands æblegård.

Du og dine fejbatter har om nogen mærket den rivende udvikling verden er inde. På ganske få år er der sket en fuldstændig ændring af de vilkår, der gives for at kunne eksistere som en mindre ø i Danmark. Der sker en stigende urbanisering og alligevel er I gået foran med det gode eksempel og har vist at ø-livet kan lade sig gøre.

I evner til stadighed at tiltrække nye familier, som ligesom I forelsker sig i jeres dejlige ø og stiler sig op skulder ved skulder med jer og kæmper for fremtiden – og I lykkes med kampen. Skolen er stadig i gang, her er stadig et aktivt erhvervsliv, I kæmper for et godt ældreliv, gode fødevare og I møder verden med lovestorm, æblekinder, pæreskuder og hybenhjerter.

I er ikke bare et forårsfrø, I har bestået testen og har lært af de udfordringer et ø-liv i dagens Danmark giver jer og få vendt dem til at give frugt.

Jeg er så imponeret af jeres foretagsomhed og bruger jer og jeres ø-perlevenner på Askø og Femø, som de gode eksempler inde på fastlandet.

Turister i dag søger efter unikke, autentiske oplevelser og fremtidens turist vil også have noget med hjem, føle sig forandret og fordybet og rørt og I kan det.

Den helbredende Have og Fejøs trampestier og natur leverer ro og fordybelse og Fejø Mølle og Kirken leverer kultur og historie.

Vi sender rigtig mange turister af sted fra vores to Bureauer, samt hvor vi ellers står – Lalandia og på forskellige events – af sted mod øerne, enten på cykel, på endagsture eller til særlige events, som jeres Kammermusik Festival, Turismens Dag, Møllens Dag eller som i dag Æblets Dag.

Og turisterne vil gerne på ø-besøg – enten med et ø-pas i hånden eller med  egen båd over vandet. Vi fornemmer, at besøgstallene er stigende og det håber jeg også er jeres indtryk.

Turister finder ofte den destination de gerne vil tage til via internettet, derfor er det uhyre vigtigt at være til stede digitalt og meget gerne på de platforme folk allerede er på af sig selv – Facebook, Tripadvisor og så  derfra lokke dem ind på hjemmesiderne. Visit Lolland Falster hjemmesiden er den 13. mest besøge hjemmeside i Danmark med over 350.000 besøgende og vi er et område, der er i vækst. Vi skal være gode til at samarbejde, både når det gælder om at markedsføre os sammen, så vi når længere ud for de samme penge, men også når det gælder om at fortælle om hinanden og vores fælles område Lolland Falster.

Jeg kan se, at I har en meget flot hjemmeside i gang –  Fejoe.dk, som måske er mere turistrettet end jeres anden hjemmeside Fejoeliv.dk (redaktionen tilføjer: fejoeliv.dk er under afvikling). Fejoe.dk mangler desværre endnu en del vigtigt indhold, men grundskellettet tegner godt og jeg glæder mig til at se det færdige resultat, som jeg håber snart kommer, når I nu  har valgt at offentliggøre den på nettet.

Når turister så først er ankommet til et sted, så bliver de meget mindre digitale og vil rigtig gerne tale med levende mennesker og have trykt materiale i hånden.

Samtidig er turister er meget bevægelige, når de først er på et sted og villige til at køre meget langt for at opleve noget, de er blevet opmærksomme på og som de finder interessant. Derfor er jeg også utrolig glad for, at vi lige nu sammen med jer arbejder på at lave en fælles ø-brochure, der fortæller om alle tre øer sammen. Det er en utrolig styrke, at vi har tre så smukke øer liggende sammen her nord for Lolland, som alligevel er så forskellige, når det kommer til stykket – ja faktisk fire hvis man tæller Vejrø med. Jeg ved, at vi kan få mange flere til at besøge jer fra Marielyst og Lalandia med sådan en fælles ø-folder.

Jeg har her i sommer fået produceret en turistfilm om Lolland, som kører på skærmene på Spodsbjerg -Taarsoverfarten. Her er færgen fra Kragenæs og Fejø Mølle med – det blev optaget på Turismens dag i år og er blevet en meget fin del af den samlede film, som alt i alt er 1,2 minutter lang og skal dække hele Lolland.

Det er netop for at vise, at vores område er hav og vand, øer med større øer, søer, som Maribosøerne med øer og fjorde, som Nakskov Fjord med øer. Jeg håber, I vil kigge efter den næste gang I skal mod Langeland og Fyn og at I kan lide, hvad I ser.

Man siger, at et æble om dagen holder lægen væk, men I har heldigvis formået at holde på jeres ø-læge.

I den kristne tradition spiste Eva af æblet, syndefaldets angivelige frugt, som voksede på kundskabens træ i paradisets have. Det gjorde mennesket i stand til at skelne godt fra ondt. Jeg ønsker for Fejø, at I altid vil besidde de kundskaber, der kan få jer til at udvikle jeres ø og skelne det gode liv og nærværet fra det tomme liv.

I nordisk mytologi vogter Idun over de gyldne æbler, som skænker evig ungdom. Jeg ønsker for Fejø, at jeres ideer altid vil bringe nye friske kræfter til øen og at I vil forstå udvikle og forny jer for jer selv og for jeres fremtid.

Hos Romerne var æblet indviet til Venus som symbolet på kærlighed og skønhed. Sydhavsøernes perle og ophavs-ø til Lovestorm, æbletræer, der blomstre og kunst og skøn musik, Fejø har det hele.

Hos kelterne var æblet, det der skænkede udødelighed og som hører til i en anden verden. Avalon (øen mod vest i sagnene om Kong Arthur) betyder æblelandet. Avalon -Æblelandet. Fejø – Ø-perlen.

På sammen måde var Hesperidernes æbler i græsk mytologi meget eftertragtede, da de skænkede udødelighed. Jeg ønsker for Fejø, at jeres høst vil være rig og at I vil gøre et uudsletteligt indtryk på alle, der besøger jer, så et lille stykke Fejø bliver sået i mange hjerter og erindringer hos alle jeres gæster.

Æbler lyser rødt på træernes grene,
høsten går ind.
Går igennem skoven ganske alene,
stille i sind.
Gyldne farver og sensommerbrise
fylder hjertet med vemodig musik,
går og nynner en sensommervise
fjernt fra byens larmende trafik.

Tak for ordet!