NB EDIT: Artiklen her blev udgivet 30. august 2018. Her et år efter, er campingpladsen blevet solgt til anden ejer, som ikke ønsker at viderdrive Tiny House konceptet, eller have anden fast beboelse på pladsen.

På Fejø, i forbindelse med natur campingpladsen, er der nu mulighed for at bosætte sig i et tiny house fællesskab.
– Tiny houses, eller Tiny living, er et koncept hvor man bosætter sig i fysiske rammer der er betydeligt mindre end normalt, eks. en skurvogn, bl.a. for at skabe overskud og ressourcer til vigtigere ting i livet end rengøring, vedligehold og økonomiske udgifter.

Ejerne af Fejø campingplads har et ønske om, at skabe et fællesskab bestående af tiny houses, som kan vokse frem på Fejø. Og det er der tilsyneladende også andre der har, for allerede få uger efter offentliggørelsen af nyheden, har over 10 forskellige familier vist interesse og lavet aftale om at besøge øen og stedet, her i blandt ikke mindre end 8 børn som altid eftertragtede i øens lille skole/børnehus.

Campingpladsen er en naturgrund uden en masse “gejl”, det er blot grønne områder, træer og havet lige ved siden af. Præcis de rammer som rigtig mange finder interessante når de vælger at leve mere simpelt.
Det er en meget enkel ordning: Der er plads til i hvert fald 10 huse, fordelt på lidt over 1000 m2. Brugerne betaler 5700 kr om året for 100 m2, hvor man kan opstille sit tiny house. Desuden er der et større område tæt på pladsen, hvor man evt. kan dyrke grønsager i fællesskab.
Der er også mulighed for at blive koblet på egen el måler, lige som der kan hentes vand ganske tæt på boligen. Det er muligt at have folkeregister adresse på stedet.
Der findes også en række fælles bygninger på pladsen, deriblandt toiletter og bad, som kan benytte (et varmt bad koster 10 kr). Desuden er der en møntvaskemaskine. Der er et fælleskøkken og om sommeren et fælles stor telt, hvor man kan spise sammen i tørvejr. Dvs. udover at man bor enkelt og småt i sin egen enhed, så er der også en række fælles ”hjælpemidler” og fællesfaciliteter lige ved døren.

Drømmen er, at folk som måske allerede er i proces omkring at skabe et fællesskab bestående af tiny houses, som blot manglede jorden, eller  et helt nyt fællesskabet, kan opstå på stedet og udvides med tiden. Måske har tilflytterne interesse i permakultur eller lign. og I så fald vil de finde rigtig mange ligesindede på øen.
Rent lavpraktisk vil der være lidt arbejde i begyndelsen med at rydde noget buskads på grunden for at skabe plads til husene. Der har dog været ryddet helt for få år tilbage, så det er forholdsvis hurtigt klaret, specielt fordi der helt sikkert vil være hjælpende hænder at få på øen, og desuden maskiner, som kan lånes.

Fejø er en lille ø med et meget stærkt fællesskab fyldt med mange skønne mennesker, ildsjæle og en masse spændende initiativer. Her er skole og børnehus, købmand, læge, fritidsaktiviteter og meget mere, alt hvad man skal bruge for en velfungerende hverdag. Fejø ligger ud fra Kragenæs på nordkysten af Lolland, kun 15 min sejllads med færgen. Færgen er gratis med gratis persontransport, hvis man bor på øen. Da pladsen kun ligger et stenkast fra færgen, vil man meget let kunne bo uden bil på Fejø, og alt ligger desuden i cykelafstand. Der er offentlig transport fra Kragenæs mod både Kbh. eller Fyn/Jylland.

Fejø er et sted, hvor meget gror, hvor der hele tiden sker nye ting og hvor mange børnefamilier finder et nyt hjem. Vi er ca 460 på øen og bare sidste år kom der 29 nye børn og voksne til øen.
Meget kan lade sig gøre på Fejø og der er mange hjælpende hænder at finde på øen. Mange som gerne vil fællesskabet og som vil gøre meget for, at nytilkomne øboere skal føle sig velkomne. Hvis man ikke har prøvet at bo på en ø før, så er det helt umuligt at forestille sig, HVOR hjælpsomme folk er over for hinanden på en ø. Det vrimler desuden med ildsjæle, rigtig mange kaster sig ud i projekter de brænder for og nogle finder sammen for at skabe noget sammen.

Hvis du vil vide mere om projektet, så kontakt Morten på tlf 20866620 eller Sigun på tlf 30240082. Så kan der laves aftale om at komme herned og få en rundvisning.
Kig i øvrigt rundt på hjemmesiden her for endnu mere info om Fejø.