Af Arni Lund-Jørgensen

På Æblets Dag fik vi præsenteret Fejøs indtil nu ældste æbletræer. Desværre kom vi lidt hovedkulds ud af selve kåringen på dagen pga. tidsnød, det beklager vi, men resultatet blev uafgjort mellem Slettervej 35 og Dybvigvej 51, idet det ikke er muligt at bestemme et træs alder nøjagtig. Derfor valgte ”dommerpanelet” at lade tvivlen komme begge træer til gode. Træet på Slettervej 35 er et Gråsten træ, nærmere bestemt Rød Gråsten, da frugterne udpræget er mere røde end ”ægte” Gråsten. Huset på Slettervej er bygget ca. 1850 (se ovenfor) og vi formoder træet er plantet umiddelbart efter.

Henriette kalder konsekvent træet på Dybvigvej 51 for ”Træet med de 4 sorter”, størstedelen af æblerne ligner Rød Gråsten, selvom smagen vurderes til at være en smule anderledes, alligevel har vi i undersøgelsen kaldt træet for Rød Gråsten. Podningerne formodes at være udført af en tidligere ejer frugtavler Morten Hansen. På gamle foto af Dybvig havn fra begyndelsen af forrige århundrede, før Dybvigvej 47 og 49 blev bygget, kan man se at der står gamle frugttræer hele vejen langs havnefronten , måske er Henriettes træ et af dem? Marie Dybvig (nabo) har engang fortalt Morten Hansen, at da du hun var ung (ca. 1920), var det allerede et gammelt træ.

Det gamle æbletræ på Dybvigvej

Kortlægningen er først lige begyndt, vi retter, udbygger og fortsætter med pæretræer i det kommende år. Det bliver spændende at se, hvilket pæretræ som er ældst på Æblets dag 2014.

Husk at tjekke jeres have og kom med oplysninger på mail arni@nypost.dk.

Vi ser at Østerby er stærkt repræsenteret på kortet og opfordrer til at den ”gamle strid” mellem Østerby og Vesterby for en tid genoptages, således at vi også får Vesterby med.

(Hent kortet over æbletræerne i pdf her)

Jeg kan oplyse at de fleste henvendelser omkring Østerby er kommet fra ældre fejøboer, som husker at de på vej til og fra skole i gamle dage, var på æble- pærerov.

Tak for alle jeres bidrag, og….”Pas godt på de gamle, også træerne”

Hilsen trægruppen,

Birgitte A. Pedersen, Karl D. Nielsen, Arne Hansen, Kim Hansen, Søren Skou og Arni Lund-Jørgensen