Fejøs nuværende kommune er Lolland, men vi må desværre konstatere, at de tilsyneladende ikke længere har lyst til at støtte op om os som en del af kommunen. Vi søger derfor en kommune, som vil sikre øens knap 500 borgeres vilkår, så vi kan opretholde vore aktiviteter og positive udvikling som velfungerende helårssamfund.

En alternativ mulighed kunne fx være en af de geografisk nærmeste kommuner som Guldborgsund. Vi har nemlig hørt, at de ønsker sig en ø med erhvervsliv på, og vi har flere mellemstore driftige arbejdspladser på øen, masser af små selvstændige virksomheder, samt ikke mindst ca. 100 der pendler fra øen, og ca. 20 pendlere der tager til vores ø for at arbejde.

Vi er et aktivt og vældigt charmerende lilleputsamfund, med købmand, skole, læge, et hav af foreninger og meget mere. Og vi tager hjertens gerne imod alle som trænger til at slappe lidt af og hygge sig på vores skønne ø. Det kan fx være, at Frederiksberg Kommune kan se muligheder i at indlemme os, så får de også en flot kystlinje at prale med. Ideen kan sikkert sælges med Fejø som oplagt feriested for Frederiksbergs nuværende borgere, og måske kan der endda smides gratis persontransport til færgen med i pakken.

Vi tør også godt tænke større end det. For måske Trump stadig er interesseret i en dansk ø han kan tjene penge på. Vi gør i hvert fald hvad vi kan for at bidrage positivt til kommunekassen, fx ved at skaffe omtale, også den slags som tiltrækker nye skatte-betalende tilflyttere og sikrer os besøg af masser af turister, som lægger deres feriepenge i området. Det i sig selv sikrer jo en del kroner i kommunen, men måske ikke helt så meget, som hvis vi havde olie i undergrunden.

Vi er generelt ret dygtige til at klare os selv ved hjælp af frivillige kræfter. Vores nuværende borgmester synes det samme, og han må gerne kontaktes for en uddybende anbefaling. Som andre dele af samfundet har vi fx også en masse børn, som har brug for børnehave og skole. Men den del organiserer vi helt selv, blot ved hjælp af driftstilskud. Så det er faktisk ikke særlig meget vi beder om.

Vores særlige behov er vores færgeoverfart. Staten dækker størstedelen af udgifterne hertil, så kommunens driftsudgift er efterhånden tæt på nul. Men da Lolland kommune nu planlægger besparelser på vores færgedrift, søger vi akut efter en kommune som kan drive effektiv færgedrift og samtidig ser potentialet i vores behov for at fastholde den positive udvikling vi har.

Vi hører gerne fra interesserede.

Kontakt Ann-Chris Brydekjær Laursen via nykommune@fejoe.dk

 

NB: Dette er et satirisk indlæg, som reaktion på de store besparelser som Lolland Kommune (pr. september 2019) ønsker at lægge ud på en meget lille del af kommunens befolkning.
Virkeligheden er, at Teknisk Udvalg ønsker at gennemføre besparelser for omkring 1,3 mio. på færgedriften til kommunens 3 små øer, herunder Fejø. Det svarer til, at omkring 50-70 % * af besparelserne i Teknisk Udvalg for hele kommunen (som består af ca. 41.600 borgere), skal lægges over på kun ca. 700 borgere, hvilket kan få alvorlige følger for den fremtidige udvikling på øerne.

* Edit: Vi skrev tidligere 70 %, hvilket var baseret på udvalgets egentlige besparelsesramme, men reelt set har Teknisk Udvalg valgt, at spare mere end de egentlig behøvede, hvilket får selve procentandelen til at falde.  Til regnestykket kan i øvrigt også tilføjes, at der er lagt 600.000 kr (til udbedring af rust i en rampe) over i færgedriften, hvor dette beløb således yderligere må spares i den daglige drift.