Tekst og foto: Kirsten Murhart

Livet kan somme tider tage en uventet drejning. Det skete for trædrejeren på Fejø.
Mandag den 2. februar 2015 blev Martin Bo Jensen opereret i skulderen – og han har været sygemeldt lige siden med smerter, der har deres egne spilleregler. Hvis han slår sin finger, kan det gøre ondt i hovedet eller et helt andet sted. Det er ét stort smertefuldt surprise-party.
Før sygemeldingen havde han gennem 20 år kørt Europa tyndt som lastbilchauffør. I dag er Martin i flexjob tre timer hver fredag i billetlugen på havnen i Kragenæs.
Den ekstra tid har givet mulighed for en hobby. At det blev trædrejning er ikke helt tilfældigt.
– Min far har drejet i 20 år, så jeg har set det derhjemme – og min far drejer stadig mange timer om dagen, men han kommer ikke til at leve af det. Det gør jeg heller ikke, men kan jeg komme ud og vise mine ting og skabe interesse, er jeg tilfreds.
Martin Bo Jensen begyndte med at købe en brugt drejebænk. Så greb det om sig. Nu står der tre drejebænke på værkstedet.
– Der er mange arrangementer, jeg gerne vil ud til med mine ting. Onsdagsmarkedet i Maribo og ”Æblets Dag” ligger fast. Desværre ligger mange markeder på lørdage, og det er ikke altid, jeg har kræfter til det efter jobbet om fredagen. Fair Trade i Nakskov vil også gerne udstille mine ting.

Finere trædrejning med stor præcision – en kuglepen

Smukt brænde
Når Martin står med et stykke træ i hånden, kan han næsten altid se, hvad det indeholder.
– Nogle gange er jeg dog lidt for optimistisk, smiler han. Så kan det ende med at blive et fint stykke brænde. Man siger også, at trædrejeren har det smukkeste brænde.
Det er primært krukker og fade, der trylles frem på værkstedet. Senest er der også kommet saltkar, smukke vinpropper og kuglepenne med i sortimentet.
– Der er kun to-tre trædrejere på Lolland-Falster. De er ikke så interesserede i at samarbejde, men jeg kunne godt bruge nogle at sparre med. Jeg drømmer altid om at blive dygtigere.
Martin Bo Jensen har mange tanker om fremtiden. Der skal sættes skilte op og inviteres til ”åbent værksted” på Degnemosevej nogle gange i løbet af sommeren.
Rammen om det hele er Fejø. Det skal der ikke ændres på.
– Fejø sidder i hjertet. Det bedste er roen. Det er her, vi skal blive gamle, fastslår Martin.
Om sommeren kan han også godt lide at sejle. Og med mellemrum går han – til glæde for hele familien – en tur i køkkenet. Han har to signaturretter: Det er pebersuppe og dræberæggekage. Opskrifterne har han på rygraden men afslører gerne, at en god æggekage kræver en kvart liter piskefløde.

Martin Bo Jensen er 51 år. Han stammer fra Jylland men boede i Rødby, inden adressen for to år siden blev flyttet til campingpladsen på Fejø. Da der ikke længere var en fremtid på campingpladsen, besluttede han og kæresten Kristina Bønnelycke at leje huset på Degnemosevej 5. Her er der både plads til værkstedet og ekstra senge, når Kristinas tre voksne børn kommer på besøg.
Kristina har boet på Fejø i syv år, så det er hende, øen kan takke for at have fået en trædrejer.