Vi har jo vores skønne kammermusik-festival, og X-factor havde vi også besøg af en gang, lige som vi havde de berygtede lokale syngepiger og stadig nyder godt af hyggelige sangfællesskaber. Gennem tiden har ganske mange forskellige genrer og musikalske indslag taget udgangspunkt i Fejø. Måske kender du allerede Fejø valsen eller børnesangen Fejø samba og nogle af de skønne lokale viser det er blevet til gennem tiden.

Men vidste du, at Fejø nu også har inspireret til moderne gårdsangermusik, som nu frekventere det københavnske natteliv?

Det drejer sig om bandet Tranquebar, som har udgivet albummet Fejø, med 4 sange, indspillet her på øen – Og så endda med samme type instrumenter, som vi så ofte muntrer os med til lokale arrangementer her på øen, når der fx er banjospil til fællesspilsning, tuba til æblets dag eller harmonika til juletræstænding.

I 2011 genopfandt Tranquebar gårdsangertraditionen med et setup bestående af netop banjo, harmonika, tuba og cajon, der let kunne rejse fra værtshus til værtshus på en cykel. Siden er det blevet til et utal af koncerter rundt omkring i det københavnske natteliv og tekstuniverset har udviklet sig derefter. Sangene handler om sørejser og udlængsel, røvertogter og vemod. De kalder det kaskelotmusik.

Efter bandets første plade, der udkom i 2013, satte de sig for at skrive og udvikle et nyt materiale ude i vandkanten, hvor ambitionerne begynder og fantasien flyder friere. På numrene fra Fejø hører du  om onde drømme om trækfugle, en marmeladekogerske og et skur i vejkanten. Men også andre danske ø’er har de ladet sig inspirere af, og derfor udgiver de nu en samlet plade med titlen ‘Ø’. Projektet er indspillet over de sidste 5 år på Fejø, Sejerø, Møn, Endelave. På Sejerø hører vi om efterårsstormen, færgehornet, og kakkelovnen i hytten, på Endelave storhedsvanvid og et vakkelvornt trædeorgel, på Møn selve frelsen i en forladt rugmark. De 14 numre fra de 4 øer er indspillet på stedet og uden dikkedarer. Der er tale om rå ø-stemning til pladespilleren.

Vil man lytte til albummet Fejø, så ligger det lige her: Fejø by Tranquebar

Fredag d.17 januar udgiver Tranquebar den samlede plade med titlen ‘Ø’. Det udkommer på vinyl og cd. Release finder sted Fredag d.17 januar på Beat i København hvor pladerne vil være til salg.
Derudover kan det samlede albummet købes på iTunes eller streames på Spotify.