Lotte fremsiger fortællingen om efterårsjævndøgnet og årshjulet, der drejer

Portræt af Lotte Rosenkilde

Jeg kom til Fejø for at besøge en veninde – og nu har jeg boet her i 12 år.

En uges ferie på Fejø i sommeren 2005, i halmhytten hos Anne og Mick på Storemosevej… det var planen. Men så fangede bordet. Det var kombinationen af den personlige kontakt, et vidunderligt bosted, naturen og stilheden, og det at kunne være med til at udvikle noget i et socialt fællesskab, der gjorde udslaget. Og i foråret 2006 flyttede jeg ind i halmhytten.

Senere købte jeg hus, hvor jeg nu bor sammen med min mand Peter… og med venner, job og fællesskaber lige inden for cykelafstand – alt på Fejø er nemlig inden for cykelafstand  🙂

Der er en mangfoldighed på Fejø, som jeg rigtig godt kan lide. Og mange ildsjæle. Her finder jeg mennesker, der er med på at spille teater, bygge en Trojaborglabyrint af marksten, eller lave årstidsfester.

Jeg er kunstner, såvel af hjertet som af profession, gennem nu snart et langt liv.
Gennem tiden har jeg arbejdet med mange forskellige kunstneriske udtryk, bl.a. gøgl og teater, billedtæpper, kunstterapi, vægudsmykninger, æblekunst, og ting jeg skaber af genbrugs- og naturmaterialer.

Efterhånden bliver jeg mere og mere optaget af det med samskabelsen som kunstnerisk udtryk og at integrere de forskellige elementer til en helhedsoplevelse… et magisk rum. Det kan være med kredsdanse og sang, fortælling, ild, ritualer, mandalaer i naturmaterialer. Det at skabe noget sammen, som er smukt og kraftfuldt.


Indtuning i dragedrømmegruppen inden fejringen af efterårsjævndøgnet 2017. (Mick Moloney, Susanne Lautrop, Lotte Rosenkilde og Anne Moloney)

Vi er også nogle stykker, der arbejder med Dragedrømning. Vi bruger dette redskab i forbindelse med forberedelserne til årstidsfejringerne. Og hvad er så dragedrømning? Dragedrømning er et redskab til udvikling af fællesskab via konkrete projekter. Processen består af 4 dele: En drømmefase, en planlægningsfase, en udførelse og en fejring. Grundlaget i dragedrømning er 3 ligeværdige mål: At tjene jorden, opbygge fællesskaber, og personlig udvikling.


Fakkeltog i skumringen

Det føles enormt glædesfyldt og meningsfuldt for mig, at være med til at skabe de ting.

Der er en udvikling på Fejø nu, hvor der kommer flere og flere unge til øen. Mange kommer som frugtplukkere eller frivillige og fra mange forskellige lande – og nogle af dem vælger at bosætte sig på øen. Det giver et levende lokalsamfund med… jeg tror vi er omkring 15 nationaliteter nu… og folk kommer her og går i gang med at realisere deres drømme om f.eks. at være selvforsynende eller måske starte en virksomhed op. Det er muligt at leve her for ret få penge – og det giver en kæmpe frihed, ikke at være bundet op økonomisk. Der er rigtig mange initiativer.

– Og der er meget mere økologisk hos købmanden nu… det er tydeligt, at der sker en udvikling, hvor flere og flere har fokus på bæredygtighed. Fremtiden: Det er de unge, det er økologien og permakulturen og fællesskaberne. Det er at leve det liv og gøre de ting, der får ens hjerte til at synge.

Besøg min hjemmeside: ”Kunst på 1000 måder og på 1000 steder” www.lotterosenkilde.dk

Tekst: Lotte Rosenkilde.

Fotos: Henning Mogensen.