Tekst og foto: Kirsten Murhart
Jeg elsker at snakke, siger Klaus Lasvill-Mortensen med et lille, næsten undskyldende smil.
– Vi ville oprindeligt købe hus på Sjælland, fordi jeg arbejdede i København og boede i Jylland. Planen var at sejle Sjælland rundt og kigge på huse. Men først sejlede vi til Fejø for at besøge min svigermor, Jytte Marie Andersen, der var flyttet til Fejø for at nyde sit otium og stadig bor her.
Parret kom imidlertid ikke videre. Det stormede så meget i 14 dage, at de måtte blive i Dybvig Havn. Ventetiden gik med at kigge på huse, og huset på Herredsvej 218 kunne de begge se nogle muligheder i. Huset var konkursramt, så vi købte det af banken til en god pris. Det er syv-otte år siden, og Klaus har aldrig følt, at Fejø er langt væk. Han pendlede til Socialministeriet i København tre-fire år, indtil han blev opsagt i forbindelse med et regeringsskifte.
I dag arbejder han stort set med de samme opgaver, bare på freelancebasis. Grafiske opgaver, videoer, der bruges til undervisning om nye love inden for det sociale område. Lige nu arbejder han på den grafiske planlægning af museumsudstillingen ”Superkræfter” for Aarhus Universitet. Bag det sorte hus på Herredsvej gemmer sig 3.000 kvm. grund, der er tryllet om til en skovhave.
– Vi købte nabogrunden til. Den var fyldt med brombær, men efter, at vi har fået ryddet dem, har vi fået en meget nem naturhave. Vi lader noget stå til insekterne og slår nogle stier. Det handler kun om at holde brombærrene nede. Fritiden deles mellem den vilde have og sejlbåden – plus alt det andet.
Klaus har startet et fodboldhold på øen for spillere fra 16 år og opefter. Fodboldholdet er for begge køn og skal køre både sommer og vinter. Han har altid selv dyrket sport og ser masser af muligheder for aktiviteter på Fejø.
– På Fejø bliver man mødt af en mur af muligheder, der er altid brug for frivillige og tilflyttede, der har lyst til at skabe noget. Jeg ser det ikke som noget trist, hvis noget stopper. Så opstår der jo nye sammenhænge, nye scener og nye muligheder.
– Det bedste for mig ved at bo på en ø er, at tingene går langsomt i forhold til en storby. Det er godt at skrue tempoet lidt ned.
Klaus kan også godt lide at lave mad. Det er ikke noget, han tænker vildt meget over eller planlægger. Det er bare noget, han gør.
Klaus mødte sin kone, da de var med til at grundlægge Greenpeace Danmark. Siden har de altid haft store haver og tænkt på miljøet. Nu er det insekter og fugle på Herredsvej, der nyder godt af parrets vilde have. Klaus kan for det meste arbejde hjemmefra. Selvom hans C.V. er langt og varieret, er det centrale stadig det samme. Som helt ung hjalp han Jacob Holdt med at kopiere fotografierne fra bogen ”Amerikanske Billeder” til show og foredrag, og han tog sine første billeder med et lille kamera ved afskaffelsen af sporvognene i København. Linje 5 var den sidste linje med sporvogn, og det blev markeret med et optog på linjen med de forskellige sporvogne. Det var ved den begivenhed, Klaus’ interesse for fotografering blev vakt. Allerede dengang gik det op for ham, at indholdet i billederne er vigtigere end det tekniske.
Klaus Lasvill-Mortensen er 60 år, og gift med Tine Andersen. Parret har tre børn, hvoraf den mellemste er flyttet til øen, mens den yngste lige har købt sommerhus på Fejø. Klaus arbejder freelance som grafiker, fotograf og videofotograf. Seks korte film om Fejø og brochuren ”Kom til Fejø” er nogle af de aftryk, han har sat lokalt. Han kan også hjælpe virksomheder med hjemmesider. Et eksempel er Fejø Mølles hjemmeside. Her har han fotograferet, skrevet tekst og instrueret i den fremtidige vedligeholdelse. Livretten er ribeye med chilichokoladesauce, pommes frites og broccoli i ingefær. |