Af Hans Christian Nielsen

Lys eller mangel på lys, linjer, former, vinkler, stemninger, fokus på det væsentlige – min kæreste siger, jeg altid har mit kamera med mig, også når det ligger derhjemme. Jeg ser billeder hele tiden. Midt i samtalen bliver blikket fjernt, nej netop ikke, men fokuseret – fokuseret på et billede, jeg har set. Jeg må undskylde over for samtalepartneren, at opmærksomheden smuttede. Billedet lagres på mit indre hukommelseskort, så jeg kan vende tilbage med kameraet en anden dag.

Jeg er bidt af at dokumentere situationen eller lyset eller samspillet. Jeg har fotovenner, der blot kopierer en måge ind i billedet fra havnen, hvis det er det, de ønsker. For mig er foto at fange situationen, så jeg venter, til mågen er der – eller til violinbuen rammer strengen, til billardkøen rammer den hvide bal, eller konfirmanden smiler forlegent til mor, der siger noget pinligt.

Jeg plejer at beskrive mig selv som formidler af stemninger, miljøer og landskaber. På Fejø har man nok de seneste år mest lagt mærke til mine billeder fra Fejøs Festival, fra billardturneringen Fejø Open og fra Fejø-kalenderen. Jeg holder også af at fotografere til bryllupper og konfirmationer, jeg har ageret produktfoto-graf og dyrefotograf, og som noget nyt har jeg netop leveret billeder til en husannonce.

For en del år siden var vi nogle stykker, der forsøgte at starte en fotoklub på Fejø. Vi mødtes en gang om måneden i et par år og diskuterede hinandens billeder, og vi nåede at lave to udstillinger på Fejø Mølle, inden energien ebbede ud. Jeg havde imidlertid brug for nogen at nørde med, så jeg meldte mig efterfølgende ind i Maribo Fotoklub, hvor jeg nu har været medlem i 7 år. I starten var jeg ret skeptisk for de mange konkurrencer – klubkonkurrencer, regionskonkurrencer, ”Den Nationale” (en slags DM), årets billede mm. Men jeg må indrømme, at konkurrencerne har skærpet mit kritiske blik for, hvornår et billede bare er godt, og hvornår det er rigtig godt.

For at holde mig selv til ilden, har jeg brug for små fotoprojekter. Et projekt, som har fyldt i mit hoved længe, men endnu ikke kastet ret mange billeder af sig, er, at jeg gerne vil portrættere folk på Fejø i deres eget miljø – nu skriver jeg det her, så fanger bordet! Jeg håber, du tager godt imod, når jeg en dag banker på din dør og beder om lov til at tage nogle billeder.

Hans Christian Nielsen

Hans Christian Nielsen – foto: Ellen Jepsen