Øens trampestier

Øens trampestier 2017-10-07T08:15:59+00:00

På Fejø oplever vi at der er flere og flere danskere som gerne vil ud og bevæge sig i vores natur. De er selvfølgelig velkomne, til at opleve vores smukke ø, både naturen, der er præget af havkig, og kulturlandskabet af frugttræer, der er helt unikt i Danmark.

Nogle kommer i bil, nogle kommer på cykel, og nogle kommer i bus, og nogle har kajak med. Men rigtig, rigtig mange bevæger sig rundt på Fejø til fods. Øen er ikke større end at det giver god mening at efterlade bilen i Kragenæs, tage færgen, og så vandre rundt på Fejø.

Derfor har vi i samarbejde med velvillige lodsejere lavet en række vandreruter og stier, hvor man er velkommen og hvor der er noget at se på og opleve. Nogle af strækningerne er nye, men de fleste har været brugt uformelt igennem tiden, f.eks. af landpostbudet, dengang han gik til fods, og af de lokale beboere når de i deres arbejde eller daglige dont, bevægede sig rundt imellem gårde, marker og bebyggelser til hest eller til fods. Husk på at der har boet helt op i nærheden af 1500 sjæle på Fejø, dengang alle gårde havde masser af folk, i tiden lige inden vi fik adgang til automobilen som transportmiddel og traktoren som arbejdshest. Nogle af disse smutveje, er blevet bevaret eller genopfrisket i dette stisystem, med fine skilte, og velbeskrevne ruter.

Fejø er smuk og populær blandt vandrere året rundt, men den helt store attraktion, som flere og flere får øjnene op for er, hvor smuk den lille ø er lige på denne tid, når frugttræerne blomstre. Det kalder vi Fejø Flowerstorm.

Frugttræerne blomstrerer  groft sagt, fra Påske til Pinse. De første, i slutningen af Marts, er mirabellerne i hegnene. Mirabellerne er indført og plantet som hegn, fordi de danner en tæt og stikkende barriere, og samtidig giver nyttige frugter uden den store pasning. Så i starten af April, blomsterer de sydlandske abrikoser, mandler og ferskner i haverne, og dem er der mange af på Fejø.  Men det rigtig voldsomme blomsterflor begynder med blommerne i løbet af April, og kulminerer med æbler og pærer i Maj, og indtil starten af Juni (omkring Pinse, afhængigt af året og vejret). Millioner af æbleblomster, eller hundredetusindvis af træer vil byde dig velkommen, og danne baggrund for din vandretur på Fejø!

Allerede i første halvdel af 1900 tallet blev det popuært at tage til Fejø når frugttræerne blomstrede. Men en nye bølge af besøgende er inspirerede lige dele af den moderne fitness-livsstil, lysten til kulinariske oplevelser og naturoplevelser og ikke mindst den måde vi dokumenterer vores liv, og holder forbindelsen og kommunikerer via de sociale medier via billeddeling.

På din vej rundt på Fejø, er det muligt at besøge to af Danmars bedste ciderproducenter,  Den Helbredende Have, Hideaway vingården. Utallige gårdbutikker og vejboder, et galleri på den hyggelige Dybvig havn, og Fejø Møllebutik med servering af den poulære Møllelagkage og kaffe på åbningsdagene. Udover frugtbaserede kulinariske specialiteter, produceres der også godt kødkvæg og lammekød. Lyder picknic under frugttræerne for primitivt,  så er der heldigvis hele 4 spisesteder på øen. Husk at chekke spisestedernes åbningstider hjemmefra, da to af dem er sommerforretninger, og to holder åbent hele året. Kernegårdens gårdbutik, Cideri og Tapassted, sælger også færdigpakkede picknickkurve, hvis du bestiller dem på forhånd. Ved Fejøs købmand midt på øen kan man også proviantere, og bliver du helt udkørt af at vandre, spise lokale delikatesser og at fotografere, eller vil du bare fordybe dig i skønheden og roen, så er der adskillige overnatningsmuligheder på Fejø, både sommerhus- og hytte-udlejning, campingplads, Bed and Breakfaststeder og kroen. Se meget mere her på hjemmesiden.

Du kan finde brochurer om øens vandreruter på havnene, samt på de opstillede standere langs vejene hvor ruterne starter.